Sernik śmietankowy z naturalną wanilią

Indeks: 1-60-904001

Stan: Nowy produkt

Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii od Dr. Oetkera to wyjątkowe połączenie puszystego pieczonego ciasta z masą sernikową. 

5,39 zł brutto

Informacje z opakowania

Opis produktu

Sernik śmietankowy z dodatkiem naturalnej wanilii w proszku. 

Cechy produktu

W środku: ciasto, masa sernikowa, cukier puder. 

Pyszny też z innymi owocami. 

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 117 g

Na formę o Ø 24cm. 

Masa netto: 390 g

Opakowanie zawiera: 

  • 220 g mieszanki do wypieku ciasta
  • 160 g mieszanki do sporządzenia masy sernikowej
  • 10 g cukru pudru

Dodaj: 

do ciasta:

- 100 g miękkiego masła lub margaryny

- 3 jajka

do masy sernikowej: 

- 500 g twarogu (z wiaderka)

- 250 ml schłodzonej śmietanki 30% tł. 

- 200 ml letniej wody

- 5 połówek z brzoskwiń (lub 250 g innych owoców). Zamiast brzoskwiń możesz dodać świeże owoce (250 g). Przy bardzo soczystych (truskawki, brzoskwinie) zmniejsz ilość wody w masie sernikowej do 100 ml. 

Zamień twaróg na serki homogenizowane

Ciasto przygotuj standardowo, wg punktów 1-3 sposobu przygotowania. Do masy sernikowej dodaj 1-2 serki homogenizowane (po 150 g), 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł., 100 ml letniej wody, 5 połówek przoskwiń i przygotuj wg punktu 4 sposobu przygotowania. 

Sposób przygotowania

1. Przygotowanie ciasta

Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła. 

Okrągłą formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180°C bez termoobiegu. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę oraz jajka. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 5 min) i nałóż do formy. 

2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika.

Temperatura: ok. 180°C

Czas pieczenia: ok. 30 min

Po upieczeniu usuń obręcz formy i ostudź ciasto. 

3. Przecięcie ciasta
Upieczone i ostudzone ciasto przetnij poziomo na dwie równe części. Dolną część włóż ponownie do formy. Możesz ją nasączyć ponczem (1 łyżka syropu z brzoskwiń + 2 łyżki wody). Połówki brzoskwiń pokrój w kostkę. 

4. Masa sernikowa 
Twaróg (lub serki) przełóż do miski. Śmietankę ubij na sztywno. Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy sernikowej i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę dodaj do twarogu (lub serków), zmiksuj, a następnie dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj wszystko mikserem. Dołóż pokrojone w kostkę brzoskwinie i wymieszaj łyżką. Masę z owocami wyłóż na ciasto i przykryj drugą częścią ciasta (w całości lub pokrojoną na równe części), delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na ok. 2 godz. 

Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Smacznego :)

Pozostałe informacje

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Polecamy formy Dr. Oetker! 

Spróbuj także:  Sernik królewski z czekoladą. 

Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl

Warto wiedzieć...

Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.

Składniki

CIASTO: cukier, mąka PSZENNA, skrobia PSZENNA, proszek do pieczenia (mąka PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)), skrobia, emulgatory (estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych).

MASA: cukier, żelatyna, skrobia modyfikowana, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, 0,1% mielona laska wanilii, stabilizator (sól sodowa karboksymetylocelulozy)

DO POSYPANIA: cukier puder. 

Możliwa obecność MLEKA. 

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU (TWARÓG PÓŁTŁUSTY, MARGARYNA):
 100 g1 porcja = 117 g(%*)
Energia

903 kJ
216 kcal

1056 kJ
252 kcal
13%
Tłuszcz11 g13 g19%
w tym Kwasy Tł. Nasycone4,7 g5,5 g28%
Węglowodany22 g26 g10%
w tym Cukry16 g19 g21%
Białko7,5 g8,8 g18%
Sól0,34 g0,40 g7%

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 23 produktów