Ciasto czekoladowe XXL

EAN: 5900437080109

Pyszne ciasto czekoladowe XXL Dr. Oetkera o mocnym, urzekającym smaku. 

7,95 zł brutto

Świetnie komponuje się z owocami. Całości smakowicie dopełni bita śmietana lub polewa czekoladowa.

Informacje z opakowania

Opis produktu

Ciasto czekoladowe XXL w proszku.

Na formę do pieczenia 25 cm x 35 cm. 

Ciasto czekoladowe 
... doskonale komponuje się z bitą śmietaną lub owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni ułóż na wierzchu ciasta przed upieczeniem).

Warto wiedzieć 

Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności. 

Cechy produktu

- Bez barwników

- Bez oleju palmowego

- Bez syropu glukozowego

Ciasto można podzielić na 34 porcje, 1 porcja = 38 g. 

Masa netto: 671 g 

Sposób przygotowania

Dodaj:
- 4 jaja 
- 200 g masła (lub margaryny)
- 200 ml wody 

1. Przygotowanie ciasta

Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, tłuszcz i wodę (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej). Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 3 min do uzyskania gładkiej konsystencji. 

2. Nakładanie do formy
Foremkę (ok. 25x35 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto nałóż do foremki i rozsmaruj równomiernie na całej powierzchni. 

3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 40-45 min (do suchego patyczka) 


Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Aby ciasto się nie kruszyło, należy je pokroić dopiero po ostudzeniu.  Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetker lub cukrem pudrem.

Przepis na Wuzetkę 

Ciasto
Ciasto czekoladowe upiecz na maśle zgodnie z podstawowym sposobem przygotowania. Po ostudzeniu przekrój wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy.

Masa
2-3 łyżki cukru pudru wymieszaj z dwoma opakowaniami Śmietan- fixu Dr. Oetkera. 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł. ubij na sztywno, pod koniec dodając cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Delikatnie zmiksuj. Rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta.

Polewa
Do rondelka włóż ki czekolady deserowej (100 g) oraz masło (40 g). Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika mieszając aż do rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą udekoruj ostudzone ciasto. 

Smacznego!

Pozostałe informacje

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl

Składniki

cukier, mąka PSZENNA, skrobia PSZENNA, proszek do pieczenia (mąka PSZENNA, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu)), skrobia, 4,1 % kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 1,1% czekolada w proszku (kakao w proszku, cukier, dekstroza), dekstroza, błonnik z cykorii, aromaty (zawierają LAKTOZĘ), sól, naturalny aromat waniliowy (zawiera MLEKO). 

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU (margaryna)
 100 g1 porcja = 38 g(%*)
Energia1359 kJ 
324 kcal
517 kJ 
123 kcal
6%
Tłuszcz15 g5,6 g8%
w tym Kwasy Tł. Nasycone4,1 g1,5 g8%
Węglowodany43 g16 g6%
w tym Cukry24 g9,2 g10%
Białko4,4 g1,7 g3%
Sól0,73 g0,28 g5%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inni klienci oglądali również