Obniżka!
Kopiec Kreta

Kopiec Kreta

-20%

EAN: 5900437089003

Znudziły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę podając Kopiec Kreta Dr. Oetkera.

6,99 zł brutto

5,59 zł brutto

Opatrzyły Ci się tradycyjne wypieki i nie masz pomysłu na przygotowanie oryginalnego ciasta? Zaskocz rodzinę, podając ciasto "Kopiec Kreta". To propozycja, która jest połączeniem zalet ciast w proszku z wyśmienitym smakiem, wyszukanym wyglądem, oryginalną recepturą oraz intrygującą nazwą. Wyborny smak Kopca Kreta zaspokoi oczekiwania i sprawi dużo radości nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Informacje z opakowania

Opis produktu

Kopiec Kreta - ciasto w proszku. 

Oryginalny z czekoladą

Cechy produktu

W środku: ciasto, masa, płatki czekoladowe. 

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 81 g

Masa netto: 410 g 

Zawartość opakowania

250 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do sporządzenia masy
60 g płatków czekoladowych

Sposób przygotowania

Lista zakupów
- 100 g margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka
- 3 banany (lub inne owoce)
- 500 ml śmietanki 30% tł.
- do nasączenia: cukier i sok z cytryny

Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami

Dodaj:

do ciasta: 
- 100 g miękkiej margaryny
- 2 jaja
- 75 ml mleka (ok. 7 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)

do masy: 
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml letniej wody (ok. 10 łyżek)

do nasączenia:
- woda, cukier, sok z cytryny (do smaku)

1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i mleko. Całość miksuj początkowo na niskich, a następnie na wysokich obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie. 

Polecamy formy Dr. Oetker! 

2. Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 35-45 min
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.

3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów

Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Wydrążony spód ciasta nasącz (3 łyżki wody z cukrem i sokiem z cytryny do smaku). Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy możesz je skropić sokiem z cytryny).

4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta

Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej letnią wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę przełóż natychmiast do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj, a następnie stopniowo dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)

Pozostałe informacje

Zamień Kopiec w... Borówkowy las, Wiśniowy sad, Cud Malina!, Gdzie jest miodek? 

Przygotuj Kopiec Kreta z ulubionymi owocami. 

Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Składniki:

cukier, mąka PSZENNA, 14% płatki czekolady (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator (lecytyny)), skrobia PSZENNA, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), skrobia modyfikowana, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym), syrop glukozowy, MLEKO odtłuszczone w proszku, aromaty, sól

Wartości odżywcze

Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko (2% tł.), banany ok. 420 g)
100 g1 porcja = 81 g(%*)
Energia1268 kJ1027 kJ12%
Energia304 kcal246 kcal12%
Tłuszcz20,2 g16,4 g23%
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone9,8 g7,9 g40%
Węglowodany26,0 g21,1 g8%
w tym Cukry16,5 g13,4 g15%
Białko4,3 g3,5 g7%
Sól0,51 g0,41 g7%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 22 produktów