Obniżka!
Piernik XXL

Piernik XXL

-20%

EAN: 5900437080307

Piernik XXL Dr. Oetkera to pyszne ciasto o intensywnym korzennym smaku. 

7,95 zł brutto

6,36 zł brutto

Najlepiej smakuje z dodatkiem bakalii lub przełożone dżemem i polane polewą czekoladową.

Informacje z opakowania

Opis produktu

Piernik XXL w proszku. Z korzennymi przyprawami i miodem. 

Na formę do pieczenia 25 cm x 35 cm. 

Cechy produktu

Ciasto można podzielić na 35 porcji, 1 porcja = około 33 g. 

Masa netto: 654 g 

Warto wiedzieć...

Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności. 

Jeśli chcesz wzbogacić piernik bakaliami, zwiększ ilość wody dodawanej do ciasta w p. 1 przygotowania o 50 ml, zmiksuj składniki, obtocz w 1 łyżce mąki 150 g bakalii (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i suszonym śliwek) i delikatnie wymieszaj je ze zmiksowanym ciastem. Masę nałóż do formy i upiecz. Temperatura: ok. 180 °C. Czas pieczenia: ok. 50 min.

Sposób przygotowania

Dodaj:
  • 250 g masła lub margaryny 
  • 3 jaja
  • 100 ml wody (ok. 10 łyżek)
  • polewę lub cukier puder do dekoracji

1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź masło lub margarynę. Piekarnik nastaw na temp. 180°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzony tłuszcz i wodę. Całość miksuj najpierw na niskich, potem na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.

2. Nakładanie do formy
Foremkę (25 x 35 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do formy. 

3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: ok. 180°C
Czas pieczenia: ok. 45-50 min

4. Dekorowanie
Upieczone ciasto należy wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetkera lub cukrem pudrem. Smacznego!

Propozycja na piernik przekładany

Ciasto

Piernik upiecz zgodnie ze sposobem przygotowania, dodając w trakcie miksowania dodatkowo 3 łyżki powideł śliwkowych. Po ostudzeniu przekroić w poziomie, tworząc 2 blaty.

Masa budyniowa

Z 375 ml mleka odlej 1/2 szklanki, wsyp Budyń waniliowy Dr. Oetkera, 4 łyżki cukru, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej wymieszany budyń z cukrem. Mieszając gotuj do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. 100 g masła utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładką masę. Masę rozsmarować na dolnej warstwie piernika.

Polewa

Wierzch piernika polać gotową polewą Dr. Oetkera i natychmiast posypać bakaliami (ok. 200 g: rodzynki, posiekane orzechy włoskie, laskowe, migdały).

Więcej przepisów znajdziesz na www.oetker.pl 

Pozostałe informacje

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Składniki

mąka PSZENNA, cukier, MLEKO odtłuszczone w proszku, 1,8% mieszanka przypraw, substancje spulchniające (węglany sodu , difosforany), tłuszcz roślinny palmowy w proszku (zawiera białka MLEKA), 0,9% cykoria, ekstrakt kawy zbożowej (JĘCZMIEŃ, ŻYTO, cykoria), 0,4% cynamon, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 0,1% miód w proszku, aromaty.

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU:
 100 g1 porcja= 33 g(%*)
Energia573 kJ 
376 kcal
519 kJ 
124 kcal
6%
Tłuszcz:20 g6,5 g9%
w tym Kwasy Tł. Nasycone5,3 g1,7 g9%
Węglowodany:44 g14 g5%
w tym Cukry25 g8,1 g9%
Białko5,5 g1,8 g4%
Sól0,76 g0,25 g4%

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 22 produktów