![Kopiec Kreta [bez glutenu] Kopiec Kreta [bez glutenu]](https://e-oetker.pl/519-large_default/kopiec-kreta-bez-glutenu-od-dr-oetkera.jpg)
Kopiec Kreta [bez glutenu]
Indeks: 1-60-904068
Stan: Nowy produkt
Pyszny Kopiec Kreta od Dr. Oetkera - teraz w wersji bez glutenu!
Informacje z opakowania
Opis produktu
Kopiec Kreta - ciasto w proszku.
Bez glutenu - ten sam smak!
Cechy produktu
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 86 g
Masa netto: 437 g
Zawartość opakowania
277 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do sporządzenia masy
60 g płatków czekoladowych
Sposób przygotowania
Dodaj:
do ciasta:
- 100 g miękkiej margaryny
- 3 jaja
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)
do masy:
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml ciepłej wody (ok. 10 łyżek)
1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera ok 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie.
2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.
3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy skrop sokiem z cytryny).
4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę niezwłocznie przełóż do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj (możesz dodawać miksując na najniższych obrotach miksera). Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.
Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)
Pozostałe informacje
Wypróbuj także: Babkę cytrynową bez glutenu, Babkę czekoladową bez glutenu.
Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce.
Składniki
cukier, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, 13% płatki czekolady (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator((lecytyny słonecznikowe)), żelatyna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, błonnik z cykorii, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), aromaty, sól.
Możliwa obecność MLEKA.
Wartość odżywcza
WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU : | |||
100 g | 1 porcja = 86g | (%*) | |
Energia | 1272 kJ 305 kcal | 1094 kJ 263 kcal | 13% |
Tłuszcz | 20 g | 17 g | 24% |
w tym Kwasy Tł. Nasycone | 9,3 g | 8 g | 40% |
Węglowodany | 26,0 g | 23 g | 9% |
w tym Cukry | 15 g | 13 g | 14% |
Błonnik | 1,3 g | 1,1 g | |
Białko | 3,9 g | 3,4 g | 7% |
Sól | 0,43 g | 0,37 g | 6% |
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Zastosowanie informacji produktowych
Wytwarzanie produktów bezglutenowych podlega restrykcyjnym kontrolom na każdym etapie ich produkcji.
Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.
W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.