Kopiec Kreta [bez glutenu]

Indeks: 1-60-904068

Stan: Nowy produkt

Pyszny Kopiec Kreta od Dr. Oetkera - teraz w wersji bez glutenu! 

10,33 zł brutto

Informacje z opakowania

Opis produktu

Kopiec Kreta - ciasto w proszku. 

Bez glutenu - ten sam smak! 

Cechy produktu

Wytwarzanie produktów bezglutenowych podlega restrykcyjnym kontrolom na każdym etapie ich produkcji. 

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 86 g

Masa netto: 437 g 

Sposób przygotowania

Dodaj:

do ciasta: 
- 100 g miękkiej margaryny
- 3 jaja
- 50 ml wody (ok. 5 łyżek)
- 3 banany (lub inne owoce)

do masy: 
- 500 ml schłodzonej śmietanki 30% tł.
- 100 ml ciepłej wody (ok. 10 łyżek)

1. Przygotowanie ciasta
Pamiętaj o schłodzeniu śmietanki, aby dobrze się ubiła.
Piekarnik nagrzej do temp. 175°C (bez termoobiegu). Okrągłą formę (Ø 24 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj margarynę, jaja i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach miksera ok 1 min do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozłóż równomiernie w formie. 

2. Pieczenie
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.
Temperatura pieczenia: 175°C
Czas pieczenia: ok. 25-30 min (do suchego patyczka)
Upieczone ciasto oddziel ostrym nożem od brzegów formy, zdejmij obręcz i wystudź. Masę można ubijać dopiero po ostudzeniu i wydrążeniu ciasta.

3. Wydrążenie ciasta i ułożenie bananów
Wyłóż ciasto na płaski talerz i łyżką wydrąż miąższ na głębokości 0,5 cm, zostawiając na brzegu 1 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełóż do miski i równomiernie rozkrusz. Banany obierz, przekrój wzdłuż i płaską stroną ułóż na wydrążonym cieście (aby nie zmieniły barwy skrop sokiem z cytryny).

4. Przygotowanie masy i posypanie ciasta
Mocno schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno (ok. 5 min na najwyższych obrotach). Do oddzielnego naczynia wlej ciepłą wodę, wsyp mieszankę do masy i miksuj przez 0,5 min. Tak przygotowaną mieszankę niezwłocznie przełóż do ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj (możesz dodawać miksując na najniższych obrotach miksera). Następnie stopniowo delikatnie mieszając łyżką dodawaj płatki czekoladowe. Masę wyłóż na banany pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu. Łyżką uformuj kopułę i posyp pokruszonym ciastem. Wstaw na ok. 2 godz. do lodówki.

Ciasto może się obsypywać - to typowe dla Kopca Kreta
Smacznego :)

Pozostałe informacje

Wypróbuj także: Babkę cytrynową bez glutenu, Babkę czekoladową bez glutenu. 

Inspiracji i przepisów szukaj na www.oetker.pl

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Składniki

cukier, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, 13% płatki czekolady (cukier, masa kakaowa, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgator((lecytyny słonecznikowe)), żelatyna, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, błonnik z cykorii, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), aromaty, sól. 

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU :
 100 g1 porcja = 86g(%*)
Energia1272 kJ 
305 kcal
1094 kJ 
263 kcal
13%
Tłuszcz20 g17 g24%
w tym Kwasy Tł. Nasycone9,3 g8 g40%
Węglowodany26,0 g23 g9%
w tym Cukry15 g13 g14%
Błonnik1,3 g1,1 g 
Białko3,9 g3,4 g7%
Sól0,43 g0,37 g6%


Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

Alergeny

BRAK

Zanieczyszczenia krzyżowe

MLEKO

Zawartość opakowania

277 g mieszanki do wypieku ciasta
100 g mieszanki do sporządzenia masy
60 g płatków czekoladowych

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 12 produktów