Babka cytrynowa [bez glutenu]

EAN: 5900437000213

Babka cytrynowa bez glutenu to aromatyczne ciasto o urzekającym smaku z naturalnymi dodatkami. 

8,95 zł brutto

Delikatna nuta cytryny i ciasto to duet idealny. Świeży smak Babki cytrynowej zachwyci wszystkich łasuchów - od małego do dużego!

Informacje z opakowania

Opis produktu

Babka cytrynowa w proszku bez glutenu. 

Ten sam smak!

Naturalny aromat.

Bez modyfikowanych skrobi. 

Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = ok. 46 g

Opakowanie zawiera 

351 g mieszanki do wypieku ciasta

Sposób przygotowania

Dodaj:

-  4 jajka

- 125 g masła

- 30 ml wody (ok. 3 łyżek) 

1. Przygotowanie ciasta

Piekarnik nagrzej do temperatury 175°C (bez termoobiegu). Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, miękkie masło oraz wodę. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji

2. Nakładanie do formy

Foremkę o wymiarach 25 x 10 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do foremki dokładnie wygarniając wszystko z miski. 

3. Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika. 

Temperatura pieczenia: 175°C
Czas pieczenia: ok. 60 minut (do suchego patyczka)
Uwaga: po 20 minutach pieczenia natnij ciasto ostrym nożem wzdłuż na głębokość ok. 1 cm.

Zamiast miękkiego masła do babki możesz dodać 125 g masła klarowanego.

Babka bez laktozy:
Jeśli chcesz przygotować Babkę cytrynową bez laktozy masło z przepisu podstawowego zastąp 150 ml (3/4 szklanki) oleju.

Upiecz w dowolnej formie:
Zamiast foremki podłużnej o długości 25 cm (keksówki) do pieczenia babki możesz użyć foremek do pieczenia muffinek (na 16 muffinek) lub tradycyjnej formy z kominem (Ø 22 cm) 

Pozostałe informacje

Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce. 

Wypróbuj także: Babkę czekoladową bez glutenu, Sernik na zimno bez glutenu.

Składniki

cukier, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, błonnik z cykorii, substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), substancję zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat cytrynowy naturalny. 

Możliwa obecność MLEKA. 

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA PO PRZYRZĄDZENIU:
 100 g1 porcja = 46g(%*)
Energia1431 kJ
342 kcal
658 kJ
157 kcal
8%
Tłuszcz17,7 g8,1 g12%
w tym Kwasy Tł. Nasycone9,8 g4,5 g23%
Węglowodany40,7 g18,7 g7%
w tym Cukry17,8 g8,2 g9%
Białko4,2 g1,9 g4%
Sól0,7 g0,32 g5%
Błonnik1,3 g0,6 g 

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Wytwarzanie produktów bezglutenowych podlega restrykcyjnym kontrolom na każdym etapie ich produkcji. 

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 16 produktów