Żelfix 2:1

Indeks: 1-60-902711

Stan: Nowy produkt

Żelfix 2:1 od Dr. Oetkera do przygotowania Twoich ulubionych, pysznych konfitur! 

2,95 zł brutto

Z Żelfixem 2:1 możesz przygotować pyszne konfitury używając tylko 0,5 kg cukru na 1 kg owoców. Do umytych i oczyszczonych owoców dodaj Żelfix 2:1, zagotuj, następnie dodaj cukier i gotuj 1-2 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Żelfixu również zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Informacje z opakowania

Opis produktu

Żelfix 2:1. Środek żelujący w proszku do szybkiego przygotowania konfitur. 

Cechy produktu

Na bazie naturalnej pektyny owocowej.

Pyszne konfitury w 1 minutę.

Zapobiega pleśnieniu. 

Na 1 kg owoców 0,5 kg cukru.

Masa netto: 40 g 

Sposób przyrządzania

Na 1 kg owoców + 0,5 kg cukru lub 0,75 l soku + 0,4 kg cukru

  1. Odważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierzyć 0,75 l soku.
  2. Żelfix dokładnie wymieszać z owocami lub sokiem. Zagotować ciągle mieszając.
  3. Dodać 0,5 kg cukru. Zagotować ponownie i gotować jeszcze 1 min. (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotować 3 min.). Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany.
  4. Gorącą konfiturę lub galaretkę nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć na ok 5 min. dnem do góry.

Wskazówki

  • Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera.
  • Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 Żelfixy + 1 kg cukru. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.
  • Z Żelfixem Dr. Oetkera możesz przygotować również przetwory na bazie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy cukinia.

Pozostałe informacje

Przepisów szukaj na www.oetker.pl 

Składniki

cukier, substancja żelująca  (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy)

Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G:
Energia1390 kJ
329 kcal
Tłuszcz0,0 g
w tym Kwasy Tł. Nasycone0,0 g
Węglowodany75,3 g
w tym Cukry75,3 g
Białko0,5 g
Sól1,47 g

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 10 produktów