Cukier żelujący 3:1

EAN: 5900437071855

Domowe przetwory z Cukrem żelującym 3:1 od Dr. Oetkera są jeszcze prostsze. Co więcej, zawierają mniejszą ilość cukru!

5,49 zł brutto

Wystarczy 1 kg owoców wymieszać z Cukrem żelującym 3:1, zagotować i gotować jeszcze przez 1 min. Naturalna pektyna owocowa zadba o odpowiednią konsystencję przetworów, a krótki czas gotowania pozwoli zachować większość witamin i piękny kolor. Użycie Cukru żelującego zapobiega pleśnieniu konfitur. Teraz wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące!

Informacje z opakowania

Opis produktu

Cukier żelujący 3:1. Środek żelujący w proszku do szybkiego przygotowania konfitur niskosłodzonych.

Cechy produktu

Na bazie naturalnej pektyny owocowej.

Niskosłodzone konfitury w 1 minutę.

Umożliwia szybkie przygotowanie konfitur niskosłodzonych i zapobiega ich pleśnieniu. 

Na 1 kg owoców lub 1 l soku. 

Masa netto: 350 g 

Sposób przyrządzania

Na 1 kg owoców lub 1 l soku. 

  1. Odważyć 1 kg umytych, wypestkowanych i rozdrobnionych owoców lub odmierzyć 1 l soku.
  2. Cukier żelujący dokładnie wymieszać z owocami lub sokiem. Ciągle mieszając zagotować i gotować jeszcze przez 2 min (wiśnie i owoce mniej rozdrobnione gotować 3 min).
  3. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany (ewentualnie pianę usunąć). Gorącą konfiturę lub galaretkę nałożyć do słoików (do pełna) i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ustawić na ok. 5 min dnem do góry.

Wskazówki

  • Aby zachować świeży kolor i wyostrzyć smak konfitur ze szczególnie słodkich owoców, można dodać sok z 1 cytryny lub szczyptę Kwasu cytrynowego Dr. Oetkera. -
  • Przy przyrządzaniu konfitury z większej ilości owoców należy przyjąć proporcje: 2 kg owoców + 2 opakowania Cukru żelującego 3:1. Nie zaleca się stosowania jednorazowo większej ilości składników.
  • Aby łatwiej wydrylować wiśnie lub inne owoce pestkowe, należy przed drylowaniem włożyć je na kilka minut do zamrażalnika.

Przepisy

Dżem truskawkowy: 1 kg umytych, przebranych i odszypułkowanych truskawek włożyć do garnka i lekko zgnieść, następnie dodać 1 opakowanie Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera. Wszystko razem dokładnie wymieszać i gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, zebrać pianę łyżką (ewentualnie mieszać do zaniku piany). Gorący dżem nałożyć do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast zakręcić. Następnie odwrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.

Dżem malinowo-jeżynowy: 0,7 kg przebranych malin, 0,3 kg przebranych jeżyn oraz 1 opakowanie Cukru żelującego 3:1 Dr. Oetkera włożyć do garnka i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko razem gotować 3 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia, zebrać pianę łyżką (ewentualnie mieszać do zaniku piany). Gorący dżem nałożyć do wyparzonych, suchych słoików i natychmiast zakręcić. Następnie odwrócić słoiki do góry dnem na ok. 5 minut.

Pozostałe informacje

Więcej przepisów na www.oetker.pl 

Składniki

cukier, substancja żelująca  (pektyny) regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (kwas sorbowy)

Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA. 

Wartość odżywcza

 WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G:
Energia1658 kJ
390 kcal
Tłuszcz0,0 g
w tym Kwasy Tł. Nasycone0,0 g
Węglowodany96,7 g
w tym Cukry96,7 g
Białko0,0 g
Sól0,14 g

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Zastosowanie informacji produktowych

Każdym produktem firma Dr. Oetker udowadnia swoje motto „Jakość przepisem na sukces”. Staramy się, aby informacje produktowe były właściwe, niemniej jednak może się zdarzyć, że skład, wartości odżywcze oraz obecność alergenów w naszych wyrobach mogą ulec zmianie. Rekomendujemy, aby każdorazowo sprawdzić etykietę produktową na fizycznym opakowaniu przed jego konsumpcją.

W przypadku pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z naszym Serwisem Konsumenta.

Inne produkty

Wybraliśmy dla Ciebie 10 produktów